Citiți această postare în Română.

Ați putea să ne împărtăși țipărerile dvs. cu privire la întrebările de mai jos:

  • Nu ai fost instruit de Music as Therapy International să folosești muzica, când și cine te-a învățat să folosești muzica cu copiii cu dizabilități?

Pe parcursul studiilor universitare, la specializările Muzicologie și apoi Meloterapie, am devenit interesată de domeniul Muzicoterapiei, știind că acesta nu este explorat îndeajuns în România. Am început să lucrez cu copii cu tulburări din spectrul autist, aplicând cunoștințele mele teoretice despre muzică și educație muzicală. Pe măsură ce am acumulat experiență practică prin implementarea metodelor de muzicoterapie activă, am observat că muzicoterapia oferă un mediu propice pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale, aceștia simțindu-se în siguranță și capabili să se exprime prin intermediul instrumentelor și al vocii.

După participarea la un workshop susținut de doamna Monika Szabo, darși la alte ateliere de muzicoterapie și un internship la o clinică din Germania, am observat  importanța aplicării metodelor muzicoterapiei active pentru copiii cu nevoi speciale, documentând beneficiile muzicoterapiei pe parcursul intervențiilor. Aceste demersuri s-au concretizat anul acesta într-o lucrare de doctorat.

  • Ce te inspiră să folosești muzica cu copiii?

Încă de la primele interacțiuni muzicale cu copiii, am observat receptivitatea lor față de parametrii muzicali, bucuria cântatului împreună și entuziasmul pentru improvizația instrumentală. Fiecare zâmbet sau râs din timpul conversațiilor noastre muzicale îmi oferă aceeași bucurie, motivându-mă să continui să le ofer un cadru adecvat dezvoltării lor emoționale, sociale, fizice și muzicale.

  • De ce ai decis să aplici pentru noi instrumente muzicale?

Am decis să aplic pentru achiziția de noi instrumente muzicale din dorința de a extinde practica în mai multe instituții.

  • Ce înseamnă pentru tine să ai instrumente noi?

Faptul că dispun acum de mai multe instrumente mă ajută să desfășor simultan mai multe proiecte.

  • Pentru ce sperați să folosiți instrumentele?

Sper ca instrumentele să fie utile atât beneficiarilor care se bucură de ele, cât și studenților mei, pe care îi coordonez în practica muzicoterapeutică.

  • Cine sunt persoanele/beneficiarii cu care intenționați să utilizați instrumentele (și câți beneficiari)?

Beneficiarii sesiunilor de muzicoterapie în care folosesc instrumentele sunt adulți diagnosticați cu anxietate și depresie (aproximativ 12 persoane per sesiune de grup) și copii cu nevoi speciale, în special cu tulburări din spectrul autist și tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (sesiuni individuale și de grup – 10 copii în prezent).

  • Cum vor fi instrumentele benefice muncii dumneavoastră și persoanelor/beneficiarilor cu care le veți folosi?

Instrumentele sunt utile în desfășurarea activităților muzicale, vizând dezvoltarea motricității, abilităților de comunicare, competențelor emoționale, funcțiilor cognitive și muzicalității copiilor cu nevoi speciale. De asemenea, cu ajutorul acestora, desfășor sesiuni de grup în care copiii și adulții pot interacționa și comunica muzical, îmbunătățindu-și relațiile sociale și stima de sine.

  • Ce activități muzicale sperați să încercați cu noile instrumente muzicale? Puteți explica în detaliu cum decurge cel puțin una dintre activități?

Activitățile muzicale pe care le propun în sesiunile cu copiii se bazează pe cântat vocal împreună și acompaniament instrumental, precum și pe jocuri muzicale care implică așteptarea rândului, alternarea rolurilor sau modelul „întrebare-răspuns”, în care fiecare participant are ocazia să se exprime și să urmărească indicații muzicale precum schimbările de dinamică, ritm, metrică sau tempo. Aceste activități îi ajută pe copii să își îmbunătățească pronunția prin cântat și să înțeleagă regulile și conceptul de structură.

Improvizația vocală și instrumentală, atât ritmică, cât și ritmico-melodică, din cadrul sesiunilor de grup cu adulții care suferă de anxietate și depresie, precum și cântatul împreună, îi ajută să-și îmbunătățească calitatea vieții, să-și dezvolte încrederea în propriile abilități și să amelioreze sentimentul de singurătate.

Beatrice Iordache