(Read this story in English)

Sunt Claudia Cornea, profesor înv. preșcolar la Grădinița cu P.P. Arici Pogonici Gherla, jud. Cluj. Nu sunt profesor de muzică, nici terapeut, dar sunt un dascăl care iubește muzica. Muzica pentru mine e precum respirația. Nu mă satur niciodată de respirație, la fel cum nu mă plictisesc de muzică.

Introducerea muzicii în rutina și joacă lor, încă din  primii ani de viaţă ai copilului, are o influență pozitivă asupra dezvoltării timpurii: îi ajută să se miște, să gândească și să fie creativi. Muzica încurajează dezvoltarea artistică și oferă copilului capacitatea de a se exprima în moduri care nu sunt disponibile prin alte forme de artă sau joc. 

În perioada 11-13 septembrie 2020 am participat la cursul de formare profesională continuă ,,Lucrul terapeutic cu muzica în recuperarea persoanelor cu dizabilități”, curs de 20 de ore susținut de Asociația ,,Sound-Art-E-Motion a practicienilor în lucrul terapeutic cu muzica și alte arte,, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bihor, curs desfășurat la Oradea, de doamna profesor Monica Manases (Szabo). Întâmplător, am aflat de pe facebook, că pot aplica pentru acest fond de instrumente, dacă am participat la acest curs de formare profesională. Mi-am încercat norocul, fără să știu că voi fi eu, fericita câștigătoare.

Cu ajutorul acestor instrumente aș continua ceea ce am început în anul 2019, cu alți copii, (inclusiv din alte grupe, dacă vor dori părinții) cu colegele mele dacă își vor dori acest lucru, poate la alt nivel, având mai multe instrumente. În acest moment mi-e greu să lucrez cu întreaga grupă, pentru că nu am numărul de instrumente necesare.(am doar un set de instrumente de percutie, unul de clopoței, unul de tuburi și unul de soundbellows și mi-e destul de greu să lucrez cu ei, având copii mulți).

Programul meu de muzica se desfășoară sub forma unui opțional avizat de ISJ Cluj. Lucrez mai rar cu întreaga grupă pentru că nu am instrumentele muzicale necesare; cel mai des lucrez cu grupuri mici de copii 4-5, sau individual când  îmi permite timpul. Momentan lucrez doar cu copii, dar am fost și mentor în cadrul programului de formare ,,Mentorat cu inspirație,, program în care am desfășurat online, activități cu profesorii din țară.Toate activitățile se desfășoară în timpul programului, la grădinița unde lucrez, ca educatoare. Lucrez  cu copii din familii obișnuite, cu copii din familii monoparentale, dar și cu copii cu CES ( am și astfel de copii in grupă). Muzica este terapie pentru acești copii, contribuie la dezvoltarea socio-emoțională a acestora. Integrarea acestor copii după pandemie a fost destul de dificilă , dar am reușit sa-i integrez cu ajutorul muzicii, muzica face minuni.

Eu nu-i forțez să participe la activitățile de muzică, au libertatea de a alege să participe când doresc și când simt ei că sunt pregătiți pentru aceste activități. Comparativ cu alte grupe unde nu se lucrează constant, copiii mei sunt geniali, simt ritmul prin toți porii și folosesc cu ușurință instrumentele muzicale. Pentru că la noi în țară nu se predau instrumentele muzicale la grădiniță și nu există materiale și metode adecvate de predare, mi-am conceput propriile cărți cu partituri colorate muzicale, le-am publicat și le folosesc la grupa mea dar am și  propriile mele metode de predare. Folosesc metoda flanelografului și a laserului(aceasta îmi aparține)  dar și metoda foilor colorate(inventată tot de mine) tocmai pentru a facilita predarea și cântarea cu ajutorul instrumentelor muzicale. Nu predau convențional pentru că în țara noastră nu ți se predă nici în facultate, dar nici în Liceul pedagogic cum să-i înveți pe copii să cânte la un instrument muzical. Am început să cânt cu acești copii, încă de la 3 ani, când erau în grupa mică. Copiii mici iubesc muzica, așa că am folosit muzica pentru a-i integra în  grădiniță și am reușit destul de ușor, diferențele sunt semnificative (în 3 ani au evoluat fantastic).

Muzica poate fi utilizată pentru a încuraja interacțiunea, pentru a facilita comunicarea, pentru a exprima emoții și o să vă prezint filmulețe din cadrul activităților mele, tocmai pentru a sublinia acest lucru.

Predarea muzicii altfel a fost o adevărată provocare pentru mine pentru că nu există materiale la noi în țară; eu fiind autodidact le-am creat. Mi-a fost greu să-mi obișnuiesc colegele de breaslă cu faptul că muzica nu înseamnă doar a cânta- muzica este ritm, coordonare, dans, folosirea unor instrumente muzicale, folosirea muzicogramelor, a percuției corporale etc. Mi-am creat propriul canal de muzică pe youtube, canal unde încarc filmulețe cu copiii mei ( am acordul părinților pentru a încărca aceste filmulețe, aceste acorduri au fost semnate în momenul în care acești copii au intrat în grupa mică tocmai pentru că filmulețele cu acești copii sunt încărcate pe pagina mea de facebook și pe youtube).

Ce activități desfășor:

-descifrarea unui cântec cu ajutorul instrumentelor muzicale (Xilofon, clopoței muzicali, soundbellows, boomwheackers) ,dansuri ,exerciții de ritm(aici folosesc bețe, tuburi de plastic, pungi, eșarfe, șosete,  cercuri, instrumente improvizate, maracas, foi tipizate, linguri etc), muzicograme.

Am luat parte la activități de formare care mi-au influențat predarea: cursurile de muzică  predate de Ana Maria Rusu și cursul de terapie prin muzică de la Oradea, curs susținut de doamna profesor Monica Manases. Așa a început schimbarea, cu aceste doamne minunate, pe care am avut onoarea să le cunosc la momentul potrivit.

Atașez și canalul meu cu activități muzicale pentru copii. https://www.youtube.com/@claudiamusic451


Fiecare copil are dreptul, prin naștere, să îi fie îndeplinite nevoile de bază precum cele legate de hrană, căldura, îmbrăcăminte, un acoperiş deasupra capului. Cercetările au pus în evidenţă și alte tipuri de nevoi ale copilului, ce se impun a fi satisfăcute: nevoi fizice, emoţionale, sociale şi nevoi ce asigură dezvoltarea intelectuală. Creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului este influenţată de câțiva factori: alimentaţia bună, asistenţă medicală adecvată, mediu social benefic și posibilitatea de a se juca și a învăța. Sarcina părinţilor și a educatorilor este de a-i oferi copilului un mediu afectiv, sigur și stimulativ şi de a-l lasa să exploreze şi să simtă satisfacţia propriei învăţări.

Muzica poate îmbunătăți starea copilului, reducându-i nivelul de stres. Chiar și muzica tristă poate avea efecte benefice datorită puterii sale purificatoare, ajutându-i pe copii să își înțeleagă emoțiile. 

Muzica poate stimula producerea în creier a anumitor substanțe chimice, precum dopamina și oxitocina. Atunci când sunt eliberate astfel de substanțe, copiii sunt mult mai deschiși să își împartă jucăriile cu alții, să fie empatici, să aibă încredere în ceilalți.

  • Muzica poate spori capacitatea de concentrare și productivitatea. 
  • Muzica poate îmbunătăți performanțele școlare.
  • Muzica poate dezvolta inteligența spațială – crescând interesul copilului față de matematică, inginerie, informatică și arhitectură.  
  • Muzica poate îmbunătăți vocabularul și creativitatea.  

Muzica ne transportă oriunde ne dorim să fim, e ca o mașină care ne poate teleporta în orice timp și în orice loc vrem noi. Trebuie doar să o alegem bine. Și e acel ingredient aproape magic care ne poate schimba starea aproape imediat. Muzica ne atinge, ne emoționează. Muzica e ca un sentiment pus pe portativ. E o limbă universală pe care orice suflet o poate înțelege. Nu e nevoie de nicio traducere.

Muzica poate schimba lumea în care trăim, pentru că poate schimba oamenii

Bono