(Read this post in English.)

Weekendul 21-22 Septembrie a reunit participanți din toate colțurile României la Training-ul de Studiu Intensiv, parte esențială a Programului de Învățare la Distanță oferit de Music as Therapy International. Trainingul a avut loc la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Oradea, o instituție cu o lungă tradiție de utilizare a muzicii într-un mediu terapeutic. Formarea a fost condusă de o echipă de trei practicieni români care se ocupă de acest curs. Monika Manases (Moderator) a fost trainer principal al weekendului. Eleonora Roșca (Supervizor) și eu, Larisa Neculai (Coordonator) am facilitat pregătirea în elementele de bază ale muzicoterapiei.

Monika Manases

Monika Manases, Moderatorul cursului, are o vastă experiență în predarea abilităților de bază ale Lucrului Terapeutic prin Muzică. Datorită implicării ei, s-a format parteneriatul dintre Music as Therapy International și Sound Art E-motion, asociație românească pe care Monika o conduce. Acest parteneriat oferă participanților cursului posibilitatea de a obține 50 de credite COPSI după absolvire.

În rândurile de mai jos puteți citi un rezumat oferit de Monika privind Trainingul de Studiu Intensiv de anul acesta:

…și, după ce cursanții au finalizat Partea Teoretică, trecând cu bine peste 7 Tutoriale și 7 Lucrări Scrise, unii dintre ei călătorind o zi și o noapte până la Oradea, a fost timpul pentru Trainingul de Studiu Intensiv al Programului de Învățare la Distanță „Lucrul Terapeutic prin Muzică pentru copii cu dizabilități”, organizat de Music as Therapy International în colaborare cu Asociația Sound Art E-Motion.

După ce am primit salutări și încurajări din partea Alexiei Quin (pe Zoom), director al Asociației Music as Therapy International, noi, Larisa Neculai, muzicoterapeut și Coordonatoare din partea Music as Therapy a cursului din România, Monika Manases – moderator și formator pe partea de psihopedagogie a cursului, și Eleonora Roșca, muzicoterapeut și supervizor al cursului pe partea de muzicoterapie – am dat startul cu bună dispoziție acestui weekend față în față, în care ne-am „jucat”, am fixat noțiuni, am exersat aplicarea principiilor muzicoterapiei, am improvizat și ne-am pus în pielea copiilor prin jocuri de rol.

Astfel, cursanții vor putea implementa metoda de Lucru Terapeutic prin Muzică la locurile lor de muncă, unde vor desfășura Partea Practică a cursului. Mulțumim Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea pentru primire!

Monika Manases

Eleonora Rosca

Eleonora Roșca este supervizor al Părții Practice a cursului și muzicoterapeut Nordoff and Robbins. Recent, Eleonora și-a completat studiile cu un training în muzicoterapie neurologică (NMT). Eli își desfășoară activitatea în Oradea și este un pilon esențial în practica muzicoterapiei în România. Iată câteva gânduri pe care Eli le-a scris în urma IST-ului:

Am avut privilegiul de a participa la Training-ul de Studiu Intensiv pentru al doilea an consecutiv. A fost o experiență minunată să lucrez alături de Larisa și Monika, precum și să mă conectez cu noi studenți.

Eleonora Rosca

Printre momentele importante, ca să numesc câteva, am avut ocazia să împărtășesc exemple clinice din munca mea, să explorez mecanisme și tehnici de muzicoterapie și să înțeleg mai profund teorii precum acceptarea pozitivă necondiționată. A fost o experiență valoroasă să pun aceste concepte în practică, atât cu clienții noștri (în scenarii fictive de workshop), cât și în propriile noastre experiențe și în modul în care ne vedem pe noi înșine pe măsură ce pornim în această nouă călătorie.

Am discutat despre importanța ascultării, observării și a ascultării în cântat. După cum subliniază Rachel Verney, noi, muzicoterapeuții, trebuie să ne acordăm la clienți în timpul sesiunilor, ascultând ce este acolo, ce nu este acolo și ce ar putea fi acolo – această abordare ne ajută să ne adâncim înțelegerea și să ne îmbunătățim practica (Verney și Ansdell 2010).

Pe final, această experiență a îmbogățit „trusa mea de resurse” pentru  muzicoterapie și supervizare, deoarece fiecare student a contribuit cu o varietate diversă de experiențe și abilități. Perspectivele și competențele lor unice au creat un mediu colaborativ, îmbunătățind învățarea și practica noastră colectivă.

Verney, R. și Ansdell, G. (2010) Conversations on Nordoff-Robbins Music therapy . Barcelona Publishers.

Larisa Neculai

Fiind Coordonator al cursului, am călătorit către Oradea din Marea Britanie, unde profesez ca muzicoterapeut. Sunt mândră să fiu o fostă absolventă a acestui curs, care a pus o bază solidă pentru  Masterul de 3 ani în muzicoterapie pe care l-am finalizat recent la Universitatea Angliei de Vest. Sunt recunoscătoare să am acum un rol activ ca facilitator, concentrându-mă pe explicarea și înțelegerea în practică a unor concepte esențiale în muzicoterapie.

Un început timid și curios al weekendului a continuat cu ore de învățare și aplicare în practică a teoriei parcurse din Februarie până în August. Toate acestea s-au finalizat cu succes duminică dupamiază cu multă muzică și interacționat prin cântat. Un training intensiv este, desigur, umbrit de oboseală pe final, dar intersul și curiozitatea au rămas combustibil pentru participanți până la finalul zilei.

Participanții au privit Trainingul de Studiu Intensiv din perspective profesionale diferite, precum cea de psihopedagog, psiholog, profesor de muzică, educator sau student. Fie că aveau experiență în educație, fie în alte activități desfășurate alături de copii cu dizabilități, toți au împărtășit același element unificator: dorința de a învăța cum să integreze elemente din muzicoterapie în practica lor de zi cu zi.

Devenind Practicieni în Lucrul Terapeutic prin Muzică participanții dobândesc posibilitatea de a implementa concepte și practici precum acceptarea pozitivă necondiționată, de a pune la baza muncii lor o relație terapeutică fondată pe acordaj afectiv, toate acestea sub cupola unei abordări centrate pe persoană.

Larisa Neculai

Angajamentul de a finaliza o asemenea formarea profesională continuă, care să răspundă nevoilor copiilor cu care lucrează, demonstrează profesionalismul și dedicarea participanților la curs. Reziliența lor a fost evidentă în parcurgerea Părții Teoretice, care a presupus numeroase provocări.  

Suntem alături de cei 10 participanți, care acum pregătesc ultimele detalii pentru a începe Partea Practică. Până în decembrie, vor desfășura 8 sesiuni de muzică cu câte un grup de copii cu dizabilități. Echipa Music as Therapy International urează mult succes studenților de anul acesta și este gata să îi susțină în acest parcurs nou de învățare practică.  Sperăm că munca lor va aduce un impact pozitiv și semnificativ în viețile copiilor cu care vor lucra.