Primul nostru Training de Studiu Intensiv condus de români
Romania
- Caregivers
- Children
- Disability
- Distance Learning Programme
Între 30 septembrie și 1 octombrie, Programul de Învățare la Distanță din România (DLP) oferit de Music as Therapy International a găzduit Wekendul de Studiu Intensiv (în continuare vom folosi prescurtarea IST de la Intensive Study Training). IST-ul din acest an a adus schimbări semnificative, implicand câteva modificări de rolurilor, pe care această postare de blog își propune să le exploreze.
Experiența IST: Punte între Teorie și Practică
Programul de Învățare la Distanță din România a luat naștere cu peste un deceniu în urmă și are o lungă istorie în pregătirea entuziaștilor de terapie prin muzică interesați să lucreze cu copii mici cu dificultăți de învățare. Programul cuprinde două elemente principale, partea teoretică și cea practică, desfășurate pe o durată de aproape un an. Cele două elemente sunt legate printr-un moment cheie al programului: Trainingul de Studiu Intensiv (IST). IST-ul din acest an a avut loc în Oradea și a fost un weekend plin de învățare și experiențe în care studenții și formatorii s-au reunit pentru a conecta teoria cu practica. Anul acesta, weekendul a spus bun venit celor nouă studenți și trei facilitatori precum și unor schimbări semnificative ce au făcut ca acest IST să fie special, despre care voi discuta mai jos.
Tutorialele Online
Înainte de a participa la IST, care este față în față, studenții au parcurs o serie de 8 tutoriale online, cuprinzătoare, menite să le ofere o bază solidă pentru învățarea lor. IST-ul mi se pare o oportunitate excelentă pentru ca studenții să aibă acele momente”A-ha!” de care au nevoie pentru a clarifica teoriile solide pe care le-au explorat în tutorialele online. Pe durata IST-ului, studenții au oferit feedback pozitiv cu privire la modul în care exemplele video folosite în weekend i-au ajutat să facă legături cu materialul din tutorialele pe care le-au parcurs în prima parte a cursului. De asemenea, au reflectat la importanța revizuirii și clarificării a ceea ce am explorat împreună și au găsit modalități creative de a rezuma ce au învățat. Așa cum se întâmplă întotdeauna, co-facilitarea IST-ului mi-a amintit de ce se numește “intensiv”; am acoperit și discutat multe aspecte teoretice și practice despre cum este să conduci o sesiune de muzică. A fost destul de copleșitor! Cu toate acestea, gândul la pizza delicioasă care ne aștepta la prânz în fiecare zi ne-a ajutat să ne reîncărcăm energia.
Partea Practică
Este important să ne uităm la învățarea online a studenților de până acum, dar Partea Practică, care urmează, este la fel de importantă, iar IST-ul i-a ajutat pe studenți să se pregătească pentru ea. Această parte constă în derularea unei serii de opt sesiuni pentru un grup de copii mici. IST-ul a fost o oportunitate excelentă pentru studenți de a-și pune toate întrebările specifice în legătură cu partea lor practică. Mai mult, weekendul le-a oferit singura șansă de a experimenta cum este să fii liderul sesiunii muzicale… sau copilul.
Despre Învățarea Experiențială prin Joc de Rol
Studenții din acest an au împărtășit reflectiv idei despre cum să sprijine anumiți copii din grupurile lor. În plus, weekendul a inclus oportunități pentru jocul de rol, unde studenții au putut experimenta cum este să fii liderul unei sesiuni muzicale (adult) sau participant (copil) și să vadă cum se simte să fii în aceste roluri. Interesant este că majoritatea studenților au subliniat că unul dintre principalele lucruri pe care le-au învățat a fost „cum să se pună în pielea copiilor” și să fie mai empatici. Dacă în prima zi a fost, poate, puțină ezitare în a participa la activitățile practice, în a doua zi, studenții au participat la acestea cu mult curaj. A fost o oportunitate fantastică de a vedea cum ar putea arăta grupurile lor de muzică.
Reflecție Personală: Un IST Special
Trainingul de Studiu Intensiv ocupă un loc special în inima mea. Am avut ocazia să particip la patru IST-uri până acum. Primul a fost ca student DLP, în 2019, iar pentru celelalte trei am avut norocul să fac parte din echipa de formare (în timp ce îmi completam studiile în muzicoterapie în Marea Britanie). Implicarea mea în IST s-a dezvoltat treptat de-a lungul anilor, dar trainingul din acest an a fost deosebit de memorabil. În calitate de nou coordonator DLP, o poziție pe care am început-o în mai, am avut o mai mare responsabilitate pentru aspectele de predare dar și unele sarcini administrative. Am pășit pe urmele Alexiei, având grijă de respectarea timpului, pregătirea materialelor, gestionarea aspectelor tehnice și a altor documente.
Un pas înainte (dar și un pas înapoi)
În trecut, când călătoream spre Oradea, obișnuiam să am conversații stimulante cu Alexia, director Music as Therapy International, care a contribuit cu determinare la proiectele din România ale organizației din 1995… până în acest an. Iată prima mare schimbare!
Cu toate că Alexia nu a participat la IST fizic, contribuția sa a fost esențială. Alexia ne-a sprijinit în pregătirea și facilitarea IST-ului și s-a alăturat nouă prin Zoom duminică după-amiază, în cea de-a doua zi de IST. Ce experiență informativă!
Cunoștințele de limba română ale Alexiei sunt excelente, deoarece ea poate înțelege româna fără dificultăți. În ultimii ani, am observat că mulți studenți au fost impresionați de felul în care Alexia se poate exprima admirabil în română. Să vezi interesul și dedicarea ei de a ne îmbrățișa limba (și cultura) înseamnă mult. În anii precedenți, IST-urile erau bilingve – implicând o combinație de engleză și română, și am simțit adesea că traducerea avea un efect unic, întărind învățarea studenților prin repetiție.
Apelul Zoom și faptul că am tradus pentru Alexia din nou au părut ca o legătură cu trecutul IST-ului. Dar, faptul că Alexia nu a fost alături de noi a făcut ca IST-ul să se simtă… diferit. Acest lucru ne duce la cealaltă schimbare semnificativă din IST-ul din acest an: Pe măsură ce Alexia a făcut un pas înapoi, echipa de formatori români a făcut un pas înainte.
Iată și cealaltă mare schimbare!
România are norocul să beneficieze de proiectele MasTI de mult timp. Până în prezent, atât Alexia cât și mulți alți muzicoterapeuți din Consiliul Consultativ al organizației au fost esențiali în a oferi formare în țara noastră. Cu toate acestea, organizația s-a asigurat întotdeauna că sprijină și să încurajează dezvoltarea practicii locale de muzicoterapie din România, fiind pregătită să facă un pas înapoi atunci când momentul ar fi fost potrivit. Anul acesta, ca răspuns la pașii înainte făcuți de muzicoterapia în România, MasTI a contribuit numind, instruind și sprijinind o echipă de profesioniști români pentru a conduce Programul de Învățare la Distanță.
Pentru acest IST, facilitatorii au fost Monika (moderatorul cursului cu o lungă experiență în acest rol), Eli (recent numită ca supervizor al cursului) și eu, în calitate de nou coordonator al DLP.
Monika a avut un rol esențial ca moderator al cursului și formatorul principal al IST-ului, contribuind la coeziune într-un moment de schimbare. Monika s-a dovedit a fi un pilon de sprijin pentru studenți. Începând din februarie, ea a moderat cu meticulozitate lucrările lor scrise, ceea ce i-a permis să stabilească conexiuni puternice cu fiecare student. La momentul IST-ului, Monika știa deja despre progresul lor, circumstanțe și era conștientă de temerile și speranțele lor, ceea ce i-a permis să aducă grupul împreună în timpul weekendului prin legături interpersonale puternice. Monika și parteneriatul dintre MasT și asociația ei, Sound Art E-motion, au fost esențiale pentru întărirea acreditării locale a DLP (acesta este acum acreditat de Colegiul Psihologilor din România). Având destul de puțină experiență, Eli și cu mine am apreciat toate eforturile Monikăi pe durata IST-ului, mai ales în condițiile în care nu s-a simțiț foarte bine!
Eli a adus multă bucurie, expertiză și dedicare în cadrul IST-ului, alăturându-se mie și Monikăi ca facilitator. Eli a fost recent numită ca supervizor de curs și va sprijini studenții în realizarea părții practice în următoarele luni, oferindu-le supervizare online. Noul său rol reprezintă un alt moment important pentru DLP – este pentru prima dată când supervizorul de curs este român. În plus, față de îndeplinirea viziunii Music as Therapy International de a “încredința” DLP-ul unor români, acest lucru are implicații pozitive pentru dezvoltarea terapiei prin muzică în România. Iată câteva gânduri scrise de Eli:
În calitate de muzicoterapeut român din Oradea, sunt încântata să am ocazia să colaborez cu MasTI și să mă implic ca supervizor și facilitator în Programul de Învățare la Distanță și IST.
A fost minunat să îi cunoaștem pe participanți și să jucam un mic rol în pregătirea unei noi generații de practicieni in terapie in muzica si parteneri, avand ca obiectiv sa facem beneficiile terapiei in muzica să fie disponibile pe o scară largă în România. Aștept cu nerăbdare să facilitez supervizarea partii practice a cursului.
Eleonora Rosca, Course Supervisor
Mulțumiri
Aș dori să profit de această oportunitate pentru a mulțumi echipei din Marea Britanie: Alexia, Kiran și Makeda, care fac o treabă minunată în sprijinirea studenților, îmbunătățindu-le constant mediul de învățare.
Înainte de a încheia, aș dori să aduc recunoștință Magdei pentru contribuția sa la DLP. Magda a fost o parte integrală a MasTI pentru mulți ani. Pe măsură ce preiau responsabilitățile ei, mă simt onorată și recunoscătoare pentru oportunitatea de a-i urma pașii. În încheiere, iată câteva reflecții de la Magda cu privire la munca ei cu organizația:
A venit timpul să îmi iau la revedere. A fost o adevărată plăcere să fiu alături de voi. Mult succes și momente frumoase de conectare prin muzică în partea practică a cursului.
Magda Pata