Larisa Neculai: Weekendul de Studiu Intensiv 2022, Romania
Romania
- Children
- Disability
- Young people
- Activities
La început de Septembrie, am participat cu bucurie la weekendul de studiu intensiv ce marchează un moment esențial din Programul de Învățare la Distanță oferit de Music as Therapy Internațional în România, Cursul se intitulează „Lucru terapeutic cu copii mici cu dizabilități”, iar eu am avut bucuria și privilegiul de a-l parcurge de trei ori, în două ipostaze: student (2019) și facilitator (2021, 2022).
După finalizarea acestui curs la distanță în 2019 am fost pregătită pentru următoarea etapă, să studies muzicoterapie în Marea Britanie. În prezent, lucrez ca Asistent Muzicoterapeut și am început cel de-al treilea an de master în cadrul Universității Angliei de Vest, Bristol. De asemenea, mă implic în dezvoltarea muzicoterapiei în România ca partener local al Music as Therapy International, dar și participând la inițiative ce au loc în România. O astfel de inițiativă recurentă este și weekendul de studiu intensiv, la care mă bucur că am putut participa în calitate de trainer, fiindu-le alături Alexiei Quin și Monikăi Manases (Szabo).
Weekendul de studiu intensiv are loc între partea teoretică și cea practică din cadrul Programul de Învățare la Distanță, ce se întinde pe o perioadă de aproximativ un an. Înainte de weekend, studenții au parcurs o serie amplă de module teoretice – o fundație solidă menită să servească drept bază pentru partea practică, în care vor oferi 8 sesiuni de muzică unor grupuri de copii, sub atenta supervizare oferită de Music as Therapy International.
Rolul nostru și al weekendului de studiu intensiv a fost de a realiza tranziția de la teorie la practică. Pe parcursul celor 2 zile, cei 10 studenți de anul acesta au avut oportunitatea de a revizui materialul teoretic, de a-și exersa noi abilități, de a se angaja în jocuri de rol sau activități practice și mai ales de a se simți pregătiți pentru a începe partea practică sub îndrumarea noastră, a formatorilor de anul acesta.
Muzica și cântatul au fost elemente esențiale în cadrul weekendului. Pe parcursul întregului weekend, studenții au avut oportunitatea de a explora instrumentele muzicale, de a participa la activități sau de a exersa tehnici bazate pe muzică.
Dacă sâmbătă dimineață ne-am preocupat de asimilarea unor concepte teoretice de bază precum acordajul afectiv sau acceptarea pozitivă necondiționată, dupăamiaza a fost dedicată experienței practice prin jocuri de rol, pentru a înțelege în profunzime relația terapeut – client.
De asemenea, studenții au împărtășit nevoi sau puncte tari ale clienților cu care lucrează, având ocazia să se inspire reciproc în perechi sau în grup.
Duminică dimineață, după o scurtă incursiune în contextul terapiei prin muzică în România, studenții au avut ocazia să-și exploreze emoțiile în relația cu muzica și instrumentele într-o activitate de grup amplă. Privind în ansamblu, ziua de duminică a fost dedicată trecerii de la relația cu un singur client la relația cu un grup, identificând de asemenea soluții pentru posibile situații dificile ce pot apărea în sesiunile de muzică din partea practică. Ultima parte a weekendului a fost dedicată structurării unei sesiuni de grup, unde formatorii au exemplificat diferite activități de grup, oferind soluții practice pentru nevoi și contexte propuse de studenți.
O amintire valoroasă va rămâne sărbătorirea unei mari realizări – acreditarea locală a Programului de Învățare la Distanță de către Colegiul Psihologilor din România (COPSI) program realizat în colaborare cu Asociația Sound Art E- motion cu nr de referinta Rf-II-BH-211/21.05.2022. Participanții din acest an vor primi 50 de credite profesionale la finalizarea cursului, ceea ce a fost un mare motiv de bucurie.
Unul din aspectele la care am reflectat după acest weekend este faptul că materialul de predare a fost foarte dezvoltat și îmbunătățit pe parcursul celor 10 ani de când rulează cursul, rămânând totodată flexibil si adaptabil la nevoile studenților. Cursul a răspuns unor cerințe variate pe parcursul anilor, adaptându-se la instituțiile în care studenții lucrau, la abilitățile lor, dar și la interesele specific ale acestora.
În timpul weekendului intensiv mă uitam în sală și încercam să-mi amintesc cum am trăit eu experiența de student. Faptul că am fost beneficiară a cursului mă ajută să empatizez cu studenții și să identific momente în care materialul predat poate fi adaptat pentru a facilita o mai bună înțelegere a acestuia. Sunt foarte recunoscătoare pentru poziția duală pe care o am în contextul weekendului de studiu intensiv. Așadar, din această poziție, am putut observa cu ușurință flexibilitatea Alexiei și a Monikăi în a adapta materialul predat la nevoile de moment ale studenților.
Spre exemplu, anul acesta s-a acordat un timp amplu conceptului de acceptare pozitivă necondiționată, analizând în detaliu o serie de videouri cu exemple din terapie. Cunoscând foarte bine materilalul disponibil, Alexia a oferit studenților exemple variate și diverse, asigurându-se că aceștia au explorat conceptul îndeajuns pentru a-l pune în practică când își vor începe sesiunile de muzică.
Studenții au oferit un feedback consistent și valoros în privința cursului dar și a nevoilor pentru viitor. Aceștia au avut oportunitatea să se preocupe de îngrijorări privind următoarea etapă a cursului (partea practică) adresând întrebări, primind idei practice sau observând ori participând la jocuri de rol. Feedbackul general pentru weekend a fost unul pozitiv, ceea ce poate indica faptul că procesul de învățare le-a facilitat o pregătire solidă pentru ultima parte a cursului.
Am fost onorate de feedbackul studenților la finalul weekendului. Am plecat încrezătoare că au valorificat ce au învățat și că s-au simțit mai bine pregătiți să pună în aplicare aspectele teoretice învățate.
Până de curând, nu foarte mulți români au avut acces la formare profesională în muzicoterapie. Music as Therapy International a avut un rol important în a oferi opțiuni ajutătoare formării în muzicoterapie, și de asemenea în a popularizarea importanța muzicii cu persoane cu dizabilități. Acum, organizația ne ajută pe noi, cei care am avut oportunitatea să studiem în străinătate să ne conectăm.
Am avut bucuria de a o avea alături pe Eleonora Roșca (Eli, muzicoterapeut care a studiat în UK). Eli a fost interesată să afle mai multe despre curs și să cunoască persoane din domeniul muzicoterapiei în România. De asemenea, Eli a împărtășit din experiența sa terapeutică, a reprezentat un sprijin valoros pentru studenți, iar nouă, formatorilor, ne-a oferit o stare de bine nemaipomenită de fiecare dată când îi zăream privirea plină de curiozitate.
Un alt motiv de bucurie a fost oportunitatea de a avea o întâlnire informală cu un grup de muzicoterapeuți calificați Alexia Quin, Lois Văduva, Eleonora Roșca, cu psiholog Monika Manases (Szabo) – moderator și formator al cursului, împreună cu studentele la muzicoterapie Cristina Chiosea, Larisa Neculai. În cadrul întâlnirii, ne-am bucurat împreună de o cină într-o atmosferă caldă, cu entuziasm și gânduri de colaborare, împărtășind perspective de viitor. A fost o oportunitate de networking grozavă. Weekendul a oferit o oportunitate extraordinară de networking și studenților. Aceștia au împărtășit idei și experiențe din mediul lor de lucru, oferindu-ne o perspectivă a contextului actual al lucrului cu copii mici cu dizabilități în diferite zone ale României.
Personal, aștept cu nerăbdare să aflu cum va evolua munca celor zece studenți pe parcursul lunilor următoare și mă bucur de experiența unui weekend reușit petrecut împreună.
If you are eager to see more on how the weekend went, take a look at the photo gallery of the Intensive Study Training.